Följande är några av världens mest kända bartenders:
Pionjären, Jerry ”the Professor” Thomas
Någon som skrev USA:s, och kanske även världens, första drinkbok har en given plats på denna lista. Personen i fråga var Jerry Thomas, en New York-baserad bartender som gjorde succé i baren under andra halvan av 1800-talet. Hans claim to fame var den egenkomponerade Blue Blazer-drinken; en whiskey-baserad drink Thomas skapade genom att tända eld på spriten och sedan jonglera den mellan två glas, så att det bildades en båge av eld. Den banbrytande drinkboken hette Bar-Tender’s Guide och kom ut 1862. Thomas anses vara en bidragande faktor till att det blev mer finess på drinkarna under slutet av 1800-talet; i seklets början bestod de mest av en stark alkohol som gin med lite socker som smaksättare.
Mysbartenden, Färjan-Håkan
Han är numera så känd som ”medie-figur” i Sverige att det är lätt att glömma att Håkan Hallin, som Färjan-Håkan egentligen heter, har jobbat större delen i sitt liv som bartender. Han medverkade i dokusåpan Baren i början på 2000-talet, men det var först när han var med i Färjan på Kanal 5 som han blev känd för allmänheten. Hans största bidrag till landets drinkfantaster är nog boken ”Håkans drinkar”, som fokuserar på enkla drinkar utan allt för många ingredienser. Ett passande upplägg alltså, för en man vars catch-phrase är ”inga konstigheter”.
Den fiktive bartendern, Brian Flanagan
Brian Flanagan är karaktären som spelas av Tom Cruise i 80-talsfilmen Cocktail. Det är ingen vild gissning att denna karaktär var huvudinspirationen för de flesta som utbildade sig till bartender i slutet på 80-talet/ början på 90-talet. Tom Cruise gör i Cocktail en av sina felfria rolltolkningar av den unge-kaxige-mannen. Att sedan de flesta nyutbildade bartendrarna inte hamnade på en solig bar på Jamaica, utan i en aningen mindre glamorös pub i någon innerstad är en annan sak.
Den unge talangen, David Kringlund
Sedan restaurangkedjan Fridays började ordna VM i bartending 1991 har bara en svensk vunnit turneringen. Han heter David Kringlund och vann 2011, då han var 20 år. Turneringen hade både teoretiska inslag samt en mängd flair-moment där snabbhet, flinka händer och ”showmanship” premieras. Numera jobbar David, som kommer från Västra Ämtervik i Värmland, bland annat som lärare på Bartenderakademin i Stockholm. Han har även stått bakom baren på populära Stockholmsklubben Kåken under de senaste åren.
Bloody Marys fader, Fernand Petiot
Fransmannen med det stiliga namnet Fernand Petiot är bartendern som allmänt ses som skaparen av drinken Bloody Mary. När han kom från Paris till New York började han på baren the King Cole Bar i New York och uppdaterade där en enkel tomatdrink som var måttligt populär i barerna. Petiot lade till ingredienserna rädisor, tabasco och citron och drinken fick namnet Red Snapper. Hur drinken bytte namn till Bloody Mary är inte helt klart, men de flesta tror att det är en referens till Englands drottning Mary, som gick under just det smeknamnet.