Tidlösa populära drinkar

Här är drinkarna som överlevt tidens gång på ett exemplariskt sätt:

Kända drinkar

Gin och Tonic

”GT:n” är så klassisk att den går att beställa i nästan vilken bar som helst världen över. Jämfört med de flesta drinkar har Gin och Tonicen en relativt väldokumenterad historia. En beskare variant av vad vi idag kallar tonic hade på 1700-talet spridit sig i Europa som ett läkemedel. Denna dryck konsumerades av Englands trupper i Indien i början på 1800-talet, som skydd mot malaria. Då trupperna även gillade gin testade de att blanda de båda dryckerna så att läkemedlet skulle gå ner lättare. Någon kom på idén att lägga i en klyfta lime – och vips hade Gin och Tonicen skapats. Utbringa gärna en GT-skål med en vän den 19 oktober, det är nämligen internationella GT-dagen.

Manhattan

När det gäller cocktail-drinkar finns det nog ingen drink som är så ikonisk som Manhattan. Med sin blandning av whiskey, vermouth och det röda bäret utstrålar den verkligen sofistikation. Den har dessutom en historia som kan härledas till en specifik kväll, vilket gör den extra legendarisk. Att denna historia antagligen är falsk är en annan sak. Winston Churchills mamma Lady Randolph Churchill höll en bankett för en känd politiker 1874, på en klubb som kallades Manhattan. Efteråt ska gästerna gått därifrån och uttryckt beröm för en viss ”Manhattan-drink”. Varför är det en skröna? Fru Churchill var i England för att föda barn vid tidpunkten för banketten.

Mojito

Innan Mojito var Stockholms mest beställda drink (författarens gissning) var den helt och hållet en kubansk historia. Även drinkens uppkomst inte är helt klar så är den bästa gissningen att fattiga bönder och kanske även svarta slavar började ge mer finess åt den rom de drack. Då romen var väldigt stark lade de i sockerrör, lime och kanske även mynta för att ge den en behagligare smak. Sedan nådde drinken huvudstaden Havanna och därifrån över kusten till USA, inte minst genom kända Mojito-älskare som Ernst Hemingway.

White Russian

White Russian skapades faktiskt inte i Ryssland, även om det är lätt att tro. Det är nämligen den sista produkten i en triplett av drinkar som skapades i USA. Att drinkarna har Ryssland i namnet beror helt enkelt på att den vodka de har som bas var mer exotisk förr i tiden. Den första ”Russian”-drinken, som hette just Russian, bestod av vodka, gin och kakaomjölk. Efter att en Black Russian hade passerat revy blev White Russian populär under senare halvan av 1900-talet, då man hade börjat hälla i mjölk Russian-drinkerna. Drinken fick ett uppsving på 90-talet genom kultfilmen the Big Lebowski.

Cosmpolitian

Drinken Cosmopolitan kopplas nog för de flesta ihop med tv-serien Sex and the City, och i en serie som skildrar moderna storstadskvinnor passar det väl att även drinken är en relativt modern produkt. Cocktailen som är känd som ”Cosmo” dök nämligen upp på 80-talet i Miami, New York och möjligtvis andra städer i USA. Vissa hävdar dock att dess snarlika förlagor fanns redan på 1930-talet. Med sin likör, citronvodka, tranbärsjuice och lime är den ett givet val om man letar efter en cocktail med en tydlig feminin touch.