Tips på böcker för en bartender

Är du bartender eller funderar på att utbilda dig till det? Eller har du kanske som hobby att blanda drinkar? Vare sig du arbetar som bartender eller har det som ett fritidsintresse kan det vara bra att lära sig mer om drinkar och blandningstekniker. Ett sätt att göra det på är genom att läsa och titta i några av alla de böcker som finns för bartenders. Nedan får du tips om hur du väljer bok samt några av alla de böcker som finns på marknaden idag inom området.

Vilken bok ska du välja?

Utbudet av bar- och drinkrelaterade böcker är idag stort. Olika författare väljer att fokusera på olika områden av branschen, så fundera därför på vad just du är i behov av. Vill du lära dig mer olika sorters drycker? Vill du fokusera på att utveckla din kunskap om drinkrecept? Vill du lära dig blandningstekniker, eller mest få inspiration till att utveckla egna drinkar? Vilken eller vilka böcker du väljer att läsa beror helt på svaren på dessa frågor. De flesta böcker om bartenderyrket och olika drycker innehåller väldigt mycket information, men ta den tid du behöver. Kom ihåg att bläddra i dem, stanna upp vid vissa avsnitt och låt dig inspireras av alla bilder.

Böcker om öl, vin och drinkar

DrinkardavibiggsFör att bli en bra bartender krävs att du har kunskap om olika drycker som blandas och säljes på barer och restauranger. Ju bättre koll du har, desto mer respekterad kommer du att bli inom ditt yrke. ”Drinkar: den kompletta drinkhandboken” av David Biggs är en bok med drinkrecept såväl som olika drinkars historia. I Jan-Erik Svenssons ”En handbok öl” får du veta det mesta du kan tänka dig om olika ölsorter och läser du ”Tretusen Champagner” av Richard Juhlin kommer du definitivt att kunna briljera med dina kunskaper inom denna dryck. Dessa böcker är dessutom väldigt bra att läsa för dig som vill lära dig mer om drycker i kombination med mat. Vad är specifikt med just denna dryck? Hur kompletterar den vissa råvaror och vad bör den inte serveras tillsammans med? Det är bra kunskaper för dig som exempelvis arbetar på restaurang.

Böcker om bartenderteknik och yrket

Att vara en duktig bartender, såväl professionellt som på din fest, handlar inte bara om kunskap av olika drycker. Det handlar också om kunskap av termer, blandningstekniker och redskap. På en yrkesmässig nivå bör du också ha kunskap om prissättning av drinkar, klädsel, hygien och mycket annat. Idag finns det många böcker som behandlar alltifrån enstaka drinkrecept och historien om olika drycker till bartenderyrkets regler, rutiner och färdigheter. Läs till exempel ”Bartender – kursbok i barteknik” av Lajla Johansson. Denna bok riktar sig framförallt till dig som är nybörjare inom området, men fungerar även för dig som har varit aktiv i branschen ett tag. Slutligen kan boken ”Cocktails: 60 drinkar levererade av Sveriges säkraste bartender” av Jimmy Dymott rekommenderas varmt. Denna bok kommer definitivt att ge sig inspiration till ett yrke som bartender och att själv börja experimentera med spritsorter såväl som andra ingredienser.